تاریخچه ی مسافرت جهادی
بعد از پایان جنگ تحمیلی و آغاز مرحله سازندگی در کشور، عده ای از فارغ التحصیلان که دوران جنگ را در کنار دوستان هم مدرسه ای خود در جبههها گذرانده بودند به فکر ایجاد بستری مناسب برای هم کاری و هم یاری در میان فارغ التحصیلان افتادند تا با استفاده از پتانسیل آن بتوانند در سنگری دیگر توفیق خدمت یابند و به سازندگی میهن اسلامی بپردازند . همچنین در این میان تفکر دیگری نیز بین فارغ التحصیلان وجود داشت و آن مواجه شدن با خلاء معنوی در شهرها پس از جنگ بود و به دنبال محفل و مأمنی می گشتند تا بتوانند کمی آن حال و احوال را تکرار کنند و به قولی این خسران را جبران کنند. این دوستان پس از مدتی به این نتیجه رسیدند که می توان اهداف مذکور را با برگزاری مسافرت های جهادی در مناطق محروم همزمان تأمین کرد و درکنار آن می توان به سازندگی ایران اسلامی که جزء اولین برنامه های پس از جنگ بود نیز پرداخت. به همین جهت و در ادامه مسافرت های جهادی دبیرستان اولین مسافرتها نیزکه تاریخچه ی آن به طور مختصر ذکرخواهد شد در مناطق جنگی کشور برگزار شد.
یکی از عمده ترین فواید این نوع مسافرتها که در ایام نوروز و بعضاً در فصل تابستان انجام می شود این است که جوانانی از تهران با فضایی نسبتاً مرفه و به دور از سختیها و محرومیت های شدید به مناطقی می روند که می توانند از نزدیک سراغ مردم محروم بروند و با مشکلات، کمبودها و نارسایی هایشان ارتباط برقرارکنند و تا حدی دغدغه ی آنها در ذهنشان شکل گیرد و بتوانند در طی این آشنایی، پیام محرومیت و استضعاف این مردمان را به دیگر کسانی که با خیالی آسوده در پایتخت زندگی می کنند، برسانند شاید بتوانند کمکی هرچند اندک فراهم کنند.
همچنین امید است از میان این دهها تن که هر ساله دراین مسافرتها شرکت می کنند، افراد اندکی نیز رسیدگی به امور مناطق محروم کشور را با توجه به تمامی مشکلات و سختی های آن در کنار امور مهم زندگی خود قرار دهند.
در نهایت می توان گفت حضور در چنین جمعی که راستی، درستی، زیبایی، صداقت، یگانگی و یکتایی از صفات بارز آن میباشد که امروزه کمتر می توان همه آنها را در جامعه ی پر زرق و برق ما یک جا و در یک زمان جمع کرد، اثرات روحی، روانی و معنوی بسیار خوبی برروی افراد خواهد داشت . لذا امید است این مسافرتها سالیان سال با پشوانه ی مادی ومعنوی قویتری نسبت به سالیان گذشته برگزار شود.
از سال ۱۳۶۸ تاکنون سی و هفت مسافرت در مناطق مختلف کشور برگزار گردیده است که حاصل آن آشنایی این عزیزان با استعدادها و محرومیت های این مناطق از کشور و کمکی هر چند کوچک در راه آبادانی این مناطق بوده است.
مجتمع آموزشی مفید
در سال های پیش از انقلاب جمعی از متدینین تهران با هدف تجمیع نیروهای دیندار، انجام فعالیت های سیاسی و تربیت افرادی مسؤولیت پذیر، متدین و دارای تحصیلات عالی اقدام به تأسیس مکتبی به نام مکتب امیرالمومنین (علیه السلام) کردند. این ابتکار که از سوی مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی و شهید بهشتی صورت گرفته بود تحت نظر مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی به کار خود ادامه داد.
این مکتب با هدف اشاعه فرهنگ اسلامی در بین آحاد جامعه و فرهنگ سازی برای نسل جوان آن روز اقدام به تاسیس کانون توحید و همچنین مدرسه راهنمایی مفید در سال ۱۳۵۳ در حوالی میدان انقلاب تهران نمود که بعد از مدتی در سال ۱۳۵۷ با عنوان دبیرستان مفید در محل فعلی خود (خیابان زنجان) کار خود را در ساختمان نیمه تمامی که اکنون وسعت بیشتری پیداکرده است ادامه داد. در سال ۱۳۶۱ راهنمایی مفید نیز کنار محل فعلی دبیرستان تأسیس شد. تاسیس دبیرستان مفید ۲ درسال ۱۳۷۰ (در منطقه قیطریه)، راهنمایی مفید ۲ در سال ۱۳۷۶ (در مجاورت دبیرستان ۲ ) و دبیرستان مفید ۳ در سال ۱۳۸۳ (حوالی میدان ونک) نمونه های بارز فعالیت مکتب امیرالمومنین می باشد.
اولین دوره ای که از دبیرستان مفید۱ فارغ التحصیل شدند دورهی ۱ نامیده شدند و از آن پس هر سال یک دوره به این فارغالتحصیلان اضافه شدند. هم اکنون با گذشت حدود 50 سال از تاسیس مجتمع و دبیرستان مفید، نام مفید نامی آشنا در عرصه ی تلاش و فعالیت است. از برنامههای اصلی دبیرستان برای دانش آموزان خود، برگزاری جلسات هفتگی دانش آموزی و فارغ التحصیلی، برگزاری هفته ی شهدا، اردوهای متنوع تشویقی و تفریحی و درسی است که این مجموعه را از همتایان خود متمایز نموده است.
هم اکنون 43 دوره از دبیرستان مفید۱ فارغ التحصیل شده اند. مفهوم دوره و کارهای پایدار فارغ التحصیلی بعد از جدایی دانشآموزان از محیط دبیرستان، و فعالیتهای چشمگیر فارغ التحصیلی از جمله همین اردوهای جهادی، موسسات خیریه، و فعالیتهایی از این دست این جمع ساده ولی پرتوان را تا سالها در کنار هم نگه می دارد.
اهداف کلی بنیان گزاران این مجموعه پرورش نیروهایی با تخصص علمی، پرورش دینی، دارای زمینههای فرهنگی و اجتماعی و مهارت در مقابله با مشکلات اجرایی بوده است.
این اهداف هنوز هم سرلوحه فعالیت های مدیران این مجتمع آموزشی می باشد و با نگاهی به وضعیت فارغ التحصیلان دبیرستان مفید که اکنون بیشتر آنان در سطوح بالای علمی و مدیریتی کشور مشغول به کار هستند، نتیجه ای جز ایمان به موفقیت موسسان و کارگردانان این مجتمع آموزشی حاصل نمی شود.
سنت حسنه مسافرت جهادی از سال ۵۹ در دبیرستان مفید آغاز شد و تاکنون ادامه دارد بطوریکه هر ساله تعدادی از دانش آموزان به یکی از مناطق محروم کشور رفته و در آنجا به کارهای عمرانی و فرهنگی می پردازند. همچنین همه ساله قبل از این اردو کمک های نقدی و غیر نقدی اولیاء و آشنایان دانش آموزان جمع آوری شده و در این مناطق توزیع می شود . از جمله مناطقی که تاکنون در آنها مسافرت های جهادی برگزار شده است می توان به استان های خوزستان، بوشهر، کرمان، هرمزگان و کردستان اشاره کرد.
اولین بار در تابستان سال ۱۳۵۹ با هماهنگی مسئولین استان کردستان جمعی از دانش آموزان دوره های ۱و ۲ دبیرستان برای کارهای بازسازی و جهاد به مدت ۲۰ روز در روستاهای اطراف شهر قروه به کار ساخت چند حمام و برداشت محصول پرداختند که پس از اتمام مسافرت و بررسی آثار تربیتی بالا بر دانش آموزان و آثار مطلوب و مثبت فرهنگی و اقتصادی در سطح منطقه، تصمیم بر ادامه این فعالیت قرار گرفت که این فعالیت تا به امروز بدون وقفه ادامه داشته است. در این سالها، هر سال جمعی از دانش آموزان دبیرستان، میهمان یکی از مناطق محروم کشور بودند : نوروز ۶۱ بندرعباس ، نوروز ۶۲ سوسنگرد وبازسازی این شهر تازه آزاد شده، ۶۴ و ۶۵ استان هرمزگان و شهرهای میناب، حاجی آباد، بندرعباس، نوروز ۶۳ نوروز ۶۶ بوشهر، نوروز ۶۷ بندرعباس و میناب، نوروز ۶۸ و ۶۹ آبادان و خرمشهر وبازسازی این مناطق، نوروز ۷۰ ابوموسی، نوروز ۷۱ و ۷۲ منطقه عجیب بشاگرد، نوروز ۷۳ بوشهر، نوروز ۷۴ آبادان، خرمشهر و شملچه، نوروز ۷۵ بشاگرد، نوروز ۷۶ بندر ریگ، نوروز ۷۷ خورموج بوشهر، نوروز ۷۸ کاکی بوشهر، نوروز ۷۹ جم بوشهر و نوروز ۸۰ محمد آباد ریگان کرمان، نوروز ۸۱ شبانکاره بوشهر، نوروز ۸۲ رودبار جنوب کهنوج کرمان، نوروز ۸۳ شبانکاره بوشهر، نوروز ۸۴ بندر دیر بوشهر، نوروز ۸۵ تنگه ارم بوشهر، تابستان ۸۶ الیگودرز لرستان، تابستان ۸۷ بروجن چهارمحال بختیاری، تابستان ۸۸ شوقان خراسان شمالی، تابستان ۸۹ پیش قلعه خراسان شمالی، تابستان ۹۰ اسفراین خراسان شمالی،نوروز ۹۱ درح استان خراسان جنوبی،نوروز ۹۲ زیارت استان بوشهر،نوروز ۹۳فهرج استان کرمان،نوروز ۹۴ بشاگرد استان هرمزگان، سال ۹۵ اندیکا استان خوزستان و سال ۹۶ فهرج و ریگان استان کرمان، سال ۹۷ ریگان استان کرمان، سال ۹۸ دلگان استان سیستان و بلوچستان، سال ۹۹ ریگان استان کرمان، سال ۱۴۰۱ ریگان استان کرمان و سال ۱۴۰۲ شهرستان فهرج واقع در استان کرمان.